Zelený čaj
Zelený čaj je nápoj pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov. Je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.
Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné fyziologické účinky. V dôsledku značného obsahu trieslovín a aromatickych látok má napr. silnejšie účinky ako čierny čaj. Od čierneho čaju sa odlišuje okrem zmyslovych vlastností, čiže vzhľadu a akosti nápoja, aj celým výrobným postupom. Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania neprešli procesom vädnutia a fermentácie. V listoch obsiahnutý chlorofyl a triesloviny sa nezmenili a hotový vyrobok si tak ponechal prirodzenú farbu čajového listu.
Zelený čaj má protirakovinové účinky. Len pár šálok zeleného čaju stačí k tomu, aby pôsobil preventívne proti rakovine, alebo aby aspoň spomalil jej vývoj.
Pitie zeleného čaju:
- upravuje krvný tlak
- odbúrava cholesterol z krvi
- zabraňuje kôrnateniu tepien
- neutralizuje vplyvy žiarenia
- podporuje činnosť centrálnej nervovej sústavy
- spomaľuje degeneráciu buniek (vďaka vitamínu E)
- bráni vzniku zubného kameňa, pretože obsahuje flór
Zelený čaj obsahuje dôležité minerály:
- draslík - zaručuje správne fungovanie mozgu a nervov, je účinný pri detoxikácii organizmu
- hliník, horčík - je stavebným materiálom kostí a zubov
- zinok - podieľa sa na tvorbe červených a bielych krviniek, hojení rán a delení buniek
- železo - pomáha vstrebávaniu kyslíka do krvi
- fosfor, sodík, mangán - posiľňuje kosti, metabolizmus, spaľovanie tukov, aktivuje dôležité enzýmy a vitamíny
Okrem toho obsahuje zelený čaj antioxidanty - flavonoidy. Flavonoidné zlúčeniny sú v čaji najrozšírenejšou skupinou. Zelený čaj má preventívny, protirakovinový účinok, chráni pred srdcovými a cievnymi chorobami, chráni náš organizmus aj proti voľným radikálom. Okrem už uvedeného obsahuje zelený čaj polysacharidy, vitamíny B1, B2, B3, B7, E, K, aminokyselinu theanine, ktorá dodáva zelenému čaju typickú príchuť, silice, saponíny - odbúravajú cholesterol, chránia pred plesňami a ukladaním tuku. Z alkaloidov obsahuje okrem kofeínu aj theofilín a theobromín.
Nápoj má silný osviežujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži. Odporúča sa pre prácu v noci. Jeho stahujúci účinok je výrazný najmä v letných horúčavách, kedy sa odporúča piť vlažný. Zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu.