Hliva ustricová I.
V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie.
Hliva ustricová
je cudzopasná huba žijúca na kmeňoch stromov, z ktorých čerpá celý rad zdraviu prospešných látok. Tieto látky pomáhajú podporovať obranyschopnosť organizmu. Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok napomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Hliva ustricová má tiež priaznivý vplyv na udržanie správnej hladiny cholesterolu v krvi. Nedostatočná funkcia imunitného systému sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, častým nachladnutím, chrípkou, bolesťami kĺbov, chronickými zápalmi, zhoršeným hojením rán, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek, zvýšenou vnímavosťou na nádorové ochorenia a podobne. V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie.
Pôsobenie na imunitu
Mechanizmus účinku glukánov spočíva v stimulovaní viacerých buniek imunitného systému. Patria medzi ne rôzne pohlcovače cudzorodých častíc (ako sú vírusy, baktérie, plesne, toxíny atď.), neutrofilné biele krvinky, ale aj bunky, ktoré usmrcujú rakovinové bunky, tzv. prirodzené zabíjače. Hlivu môžete konzumovať čerstvú, ak máte problémy s trávením, vyprázdňovaním alebo vysoký cholesterol.