Čo sú to toxíny
Výkladové slovníky zvyčajne definujú toxíny ako jedovaté látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Po ich konzumácii môžete mať vážne zdravotné komplikácie, ktoré sa v niektorých prípadoch môžu skončiť aj smrťou. Ak používame slovo toxíny v bežnej reči, máme na mysli látky, o ktorých sa domnievame, že "len" nie sú nášmu zdraviu prospešné - ako napríklad kofeín, nikotín, alkohol alebo tmavé mäsá. Aj keď je pravdou, že tieto látky môžu nášmu organizmu od určitých dávok škodiť, nemali by sa stať jedinou vecou, na ktorú myslíme. Kým začnete s učením sa, ako svojmu telu odpomôcť od týchto jedov, prečítajte si, čo by ste mali obmedziť a prečo.
Alkohol
Alkohol je jeden z toxínov, ktorých sa mnohí z nás obávajú najviac, ale v skutočnosti je v malých dávkach pre organizmus neškodný. Odborné štúdie dokonca naznačujú, že ľudia, ktorí si dajú jeden - dva poháre alkoholického nápoja za deň, sú zdravší a žijú dlhšie ako abstinenti. Avšak ak pijete viac ako dva poháre denne, z dobrých správ sa obratom ruky stanú zlé.Pravidelná konzumácia viac ako dvoch pohárov denne zvyšuje riziko určitých typov rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení a nadmerné pitie, t.j. viac ako 4 poháre alkoholického nápoja denne, môže už ochromiť životne dôležité orgány, mozog, bunky či viesť k slepote. Pre väčšinu z nás však platí, že si stačí dať tri poháre večer a ráno (podľa individuálnej konštitúcie) a už pocítime určitú mieru pľuštenia.
Kofeín
Často tiež počúvame, že treba prestať s požívaním kofeínu. Ale je to skutočne tak? Opäť, mnoho ľudí si myslí, aký silný toxín je kofeín. Neexistujú však dôkazy, že by došlo k narušeniu zdravia kofeínom, ak požijete menej ako 600mg za deň / t.j. asi šesť šálok/. U niektorých ľudí však menšie zdravotné ťažkosti môže spôsobiť aj menšia dávka. Asi 350mg môže mať za následok zníženie koncentrácie a energie. Výskum, ktorý urobili vedci na Dukeovej univerzite v USA ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú viac ako 400 mg kofeínu denne, produkujú viac stresových hormónovnež tí, ktorí konzumujú menšie množstvo. Preto je sledovanie pravidelných dávok dôležitou súčasťou vašej detoxikácie.
Nikotín
Zo zložiek, ktoré sa používajú pri výrobe cigariet i ďaľších tabakových výrobkov a z reakcií, ku ktorým dochádza pri horení, pri každom vdychu prijme váš organizmus asi 4000 druhov látok. z ktorých mnohé sú škodlivé. Inhalujete jedy, ako olovo, arzén či kyanid, ktoré dokonca ani v miniatúrnych dávkach nerobia vášmu telu dobre. Vdychujete tiež oxid uhoľnatý, ktorý telo oberá o kyslík. Navyše v priebehu fajčenia produkuje vaše telo chemické látky tzv. nitrosamíny, ktoré spôsobujúrakovinu prakticky všade, kam sa dostanú. Preto prvým azákladným krokom pri detoxikácii organizmu je prestať fajčiť.
Pesticídy
Odhaduje sa, že priemerný Brit každý rok s potravou prijme okolo 4,5 litra pesticídov. Podľa aktivistov z hnutia Pan UK však Briti navyše vystavujú svije organizmy pôsobeniu 4306 ton pesticídov, ktoré sa nachádzajú v domácnostiach vo forme insekticídov, sprejov proti hmyzu a prípravkov na ošetrovanie záhrad. Podobné štatistiky prichádzajú aj z ďaľších rozvinutých krajín. Ako presne pesticídy v ľudskom tele fungujú zatiaľ nevieme, do súvislosti s vysokou hladinoupesticídov v ľudskom organizme sa dáva chorobné vyčerpanie, alergie, podráždenie kože a v najhorších prípadoch aj určité formy rakoviny. Či vôbec môžeme v bežnom živote dosiahnuť také vysoké koncentrácie v organizme je sporné a je to predmetom odborných debát, ale jedno je isté - ľudské telo prirodzenou cestou odbúrava pesticídy len veľmi ťažko. Vystavovať sa menej ich pôsobeniu je teda potencionálne omnoho dôležitejšie než pokúšať sa dostať ich z tela von nejakým prísnym stravovacím režimom.
Znečisťujúce látky
Znečisťujúce látky prenikajú do nášho života v najrôznejších formách, či už ako rôzne chemikálie, hormóny alebo ťažké kovy (olovo, ortuť, hliník...). Do organizmu sa dostávajú rôzne - zo vzduchu, z produktov, ktoré používame v domácnosti, alebo si nájdu cestu, ako sa dostať do toho, čo jeme (pôdou, vodou). Tieto znečisťujúce látky môžu byť ľudskému zdraviu veľmi škodlivé. Výskumy na tej najjednoduchšej a najpriamočiarejšej úrovni, ktoré vykonával inštitút zdravia detí v USA, preukízali, že v dňoch s najväčšou koncentráciou škodlivínv ovzduší rastie u detí množstvo dýchacích ťažkostí , ako je bolesť v krku a kašeľ. Znečisťujúce látky sú taktiež dôvodom vzniku škodlivých zlúčenín, ktorým sa hovorí voľné radikály. Tieto nestabilné molekuly napádajú v organizme zdravé bunky a poškodzujú ich. Voľné radikály sú spájané s radom problémov od vráskavej pleti až po ochorenia srdca. Jediné potešujúce je, že sa už urobilo veľké množstvo rôznych výskumov zameraných na dôsledky pôsobenia znečisťujúcich látok na ľudský organizmus.
Nasýtené a iné škodlivé tuky
Ortodoxní "detoxinári" vás budú presviedčať, že tmavé mäsá (červené mäsá) sú toxínom, pretože ich ľudský organizmus trávi s ťažkosťami, a teda spôsobujú nárst množstva toxínov v hrubom čreve. Hovorí sa dokonca, že 2,2 - 4,5 kg našej telesnej hmotnosti by mohlo tvoriť rozkladajúce sa (nestrávené) mäso v hrubom čreve. Vedecky to však nie je dokázané, takže sa môžete sami podľa seba rozhodnúť, či je toto tvrdenie dostatočným dôvodomna to, aby ste červené mäsá vylúčili zo svojho jedálnička.Pravdou však je, že viaceré druhy tmavého mäsa (rovnako ako celý rad plnotučných mliečných výrobkov, umelých tukov, maslo, koláče, keksy alebo múčniky) majú v sebe veľa nasýtených tukov a to pre náš organizmus vôbec nie je dobré. Tuky z potravy totiž musí sporacúvať pečeň a keď ju zamestnávame touto činnosťou, nemôže stráviť dostatočné množstvo času čistením organizmu od skutočných toxínov, akými sú napríklad pesticídy. Navyše nasýtené tuky zvyšujú množstvo voľných radikálov v organizme. Aj keď vezmeme do úvahy všetky tieto argumenty, nie všetky tuky sú však škodlivé - dokonca aj Americká asociáciastarostlivosti o srdce pripúšťa, že spotreba do 20g nasýtených tukov za deň nemôže nášmu zdraviu škodiť.
Cukor
Väčšina ľudí, keď premýšľa o tom, čím cukor škodí zdraviu, väčšinou dospeje k obezite alebo k zubným kazom, ale to zďaleka nie je všetko. Keď vedci zo štátnej univerzity v Buffalo (USA) nedávno skúmali, ktoré potraviny vnášajú do organizmunajviac voľných radikálov, cukor skončil bezkonkurenčne najvyššie. Do dvoch hodín po zjedení 300kcal cukru (ekvivalentom je jedna plechovka perlivého sladkého nápoja a trocha čokolády) vám vzrastie v tele množstvo voľných radikálov o 140%. Cukor taktiež zvyšuje množstvo tzv. "škodlivých" baktérií v črevách, ktoré môžu podporovať kvasenie, a tým zvyšuje aj riziko reabsorcie omnoho nebezpečnejších toxínov. Americké ministerstvopoľnohospodárstva publikovalo, že optimálne by sme nemali prijímať viac ako 40 g cukru za deň.
Stres
O strese nemožno hovoriť priamo ako o toxíne, pretože stres nie je nič, čo by ste prehĺtali (a pravdepodobne nie je taký škodlivý ako cigareta), ale napriek tomu organizmu škodí. Keď sme v strese, naše telo vyrába rôzne chemické látky, ktoré celý systém uvádzajú do pohotovosti. Zvyšuje sa krvný obeh, čo napomáha nebezpečnejším toxínom voľnejšie prechádzať organizmom.
V stave stresu ste taktiež náchylnejší holdovať iným toxínom ako alkoholu, cigaretám, cukru alebo sýtym mastným jedlým. Potlačenie stresu je dôležitou súčasťou detoxikácie, ale zároveň jednou z najkraších. Nepoznám nikoho, kto by sa stretol s relaxačnou metódou, ktorá by sa mu nepáčila.
Zdroj: Ako zbaviť telo jedov - Helen Foster